ΣΑΛΟΣ στη Σάμο: Οι αναισθησιολόγοι αρνούνται να συμμετέχουν σε εκτρώσεις

5

Πολλές είναι οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στη Σάμο έπειτα από την απόφαση που πήραν οι αναισθησιολόγοι του νησιού να μην συμμετέχουν σε περιπτώσεις διακοπής κύησης.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει του ΑΠΕ, οι αναισθησιολόγοι με απόφαση που κοινοποίησαν εγγράφως προ ημερών στην διοίκηση του νοσοκομείου, τόνισαν πως δεν θα χορηγούν αναισθησία σε όσες γυναίκες επιθυμούν να κάνουν έκτρωση, εκτός κι αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει ότι «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».

Πάντως η παραπάνω τους απόφαση είναι παράδοξη, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες και για πολλά χρόνια, οι ίδιοι αυτοί αναισθησιολόγοι συμμετείχαν σε τέτοιες επεμβάσεις χωρίς να έχουν θέσει ποτέ τον οιοδήποτε ηθικό ενδοιασμό.

Και ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου που να τοποθετείται επί του θέματος, οι πρώτες αντιδράσεις από τις γυναικείες οργανώσεις έχουν ήδη ξεσπάσει.

Οι γυναικείοι σύλλογοι του νησιού, μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, με ανακοίνωση τους αναφέρουν πως «η απόφαση των αναισθησιολόγων σηματοδοτεί χτύπημα στο δικαίωμα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων να καταφεύγουν στην άμβλωση όταν υπάρχει ανάγκη.

Ανακοινώσεις κατά της απόφασης των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Σάμου εκδόθηκαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τους Οικολόγους – Πράσινους.

Μοιραστείτε το!

Σχολιάστε το άρθρο Η άποψη του καθενός είναι ελεύθερη. ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα σχόλια σας, ΔΕΝ υιοθετούνται! Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση, θα είναι στη διάθεση οποιουδήποτε, παρουσιάσει έννομο συμφέρον!

5 Σχόλια

 1. μπλε στο άρθρο

  Μπραβο τους.Αντε γιατι με τις δηθεν μοντερνιες οτι το σωμα της γυναικας της ανηκει , της επιτρεπει να κανει και τον φονο.

 2. Ρενα στο άρθρο

  Εύγε στους αναισθησιολογους!!!!!θα εχουν βαρεθεί να σκοτώνουν αθώα πλασματακια…να μην ξεχνάμε οτι ήδη απ τον τρίτο μήνα ειναι ολοκληρωμένα ανθρωπάκια. ..κανονικά θα έπρεπε να επιτρέπονται μονο για λόγους υγείας

 3. Τσα! στο άρθρο

  Θα έχουν δει πολλά τα μάτια τους. Θα βαρέθηκαν να σκοτώνουν έμβρυα γιατί ανεύθυνες γυναίκες δεν έχουν ιδέα από αντισύλληψη ή αδιαφορούν για την ευχαρίστησή τους. Ας υποστούν τις «συνέπειες» λοιπόν ή ας ταλαιπωρηθούν λιγάκι πηγαίνοντας σε νοσοκομείο άλλου μέρους.

  • . στο άρθρο

   Πολύ σωστά.Στην Ισπανία οι εκτρώσεις είναι παράνομες εκτός αν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας.Και σε πολλές άλλες χώρες.Δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης.

Loading...